Direktlänk till inlägg 21 oktober 2012
För ett tag sedan satt jag och kollade runt på Youtube (som vanligt) och lndade på den här videon och blev riktigt sugen att prova. När sedan en av deltagarna i Hela Sverige bakar använde sig av samma teknik förra veckan kom baksuget över mig igen. Jag va bara tvungen att prova!
Sagt och gjort, slängde ihop ett gäng småkakor och satte igång att experimentera.
Ungefär såhär gick det till...
Recept
5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
200 gr margarin
1 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
Blanda allt till en smidig deg. Låt stå kallt ca 30 minuter.
Kavla ut till ungefär 0,5 cm tjocklek och skär i rutor. Grädda i 175 grader i 8-10 minuter.
Låt svalna på galler.
När kakorna har svalnat helt gör man iordning glasyren.
Jag gjorde en på chokladflor blandat med vatten och en på vanligt florsocker och vatten.
Den på vanligt flrosocker färgade jag blå med food coloring i geleform.
När allt detta är klart, lägg över glasyren i varsin spritspåse och klipp ett litet litet hål längst ut.
Börja dekorera!
I videon ska man använda "10 count icing". Det är glasyr som tar 10 sekunder på sig att bli helt slät om man tar lite på en sked och droppar i resten av glasyren.
Jag märkte att detta va alldeles för löst. Glasyren rann ut spritspåsarna och va riktigt svårt att kontrollera.
Jag rekommenderar att man har lite lite hårdare konsistens när man gör bakgrunden, och ännu lite hårdare när man gör mönstrena så att man har full kontroll på var glasyren hamnar.
Resultatet blev hyfsat snyggt med en riktigt härlig jul-smak över sig.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 | 6 | 7 |
|||
8 |
9 |
10 | 11 |
12 |
13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
28 | |||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|