learningbydoing

Direktlänk till inlägg 28 oktober 2012

Månadens sötsak

Av M A - 28 oktober 2012 19:43

På en av mina (och säker många andras också) favoritbloggar kommer det en gång i månaden en post som kallas för "Månadens sötsak". Det går helt enkelt ut på att man bakar något utifrån ett förbestämt tema och sen bloggar om det.  

Vid tidigare tillfällen har jag inte haft en blogg och helt enkelt fått hitta på saker i min ensamhet, men nu äntligen kan jag vara med för fullt.

Temat för Oktober är Fredag, och jag har läääänge funderat på vad jag ska hitta på. Fredagar för mig handlar nämligen inte om att stå i köket, utan om att trilla ihop i en hög i ena soffhörnet. Helst med ett glas vin.

Men så slog det mig att det faktiskt finns något jag kan göra som passar min definition av Fredag. Det är ju så enkelt som att göra något som går att förbereda dagen innan och som innehåller vin.

Det enda jag kan komma på som är sött och innehåller vin och som jag tycker om är något som min syster bjöd på förra nyår, nämligen Zabaglione.

Dock väldigt tråkigt att göra exakt samma, så jag lät det hela bli en fusion mellan Zabaglione och en av mina absoluta favoritdesserter - Cheesecake.


Recept  (2 portioner)


2 äggulor

25 gr strösocker

60 ml vin (gärna marsala, men jag använde det jag hade hemma)

50 gr philadelphiaost

1 dl vispgrädde


125 gr digestivekex

50 gr smör


Blanda äggulor, strösocker och vin i en värmetålig skål och värm i vattenbad samtidigt som du vispar blandningen. Vispa tills såsen tjocknar och du kan se spår efter vispen. Det kommer ta ett tag, men fuska inte här! Låt svalna.

Under tiden kan man krossa digestivekex och blanda i det smälta smöret.

Tryck ut i valfri form och låt svalna i kylskåpet.

Vispa grädden och blanda ihop sås, grädde och philadelphia. Smeta ut över digestivabotten och låt stå i frysen över natten. Ta ut en stund innan servering. Garnera med färska bär och njut.


 

 
ANNONS
 
Camilla

Camilla

30 oktober 2012 16:02

det har later ju gudomligt, och ganska latt att fixa ihop pa en fredag ocksa!

http://www.caffayway.com

M A

31 oktober 2012 09:57

Det va verkligen gott, och fick god smak av favoritvinet också!

 
trollet

trollet

3 november 2012 14:07

låter ljuvligt!! =))
ja, det blir lite knäppt när man inte får beställa det man vill, men jag har lärt mej att "luras" ;)

http://www.lchftrollet.blogg.se

 
Hanna

Hanna

3 november 2012 22:34

Det låter riktigt gott!

http://hannafialotta.blogg.se

 
Ingen bild

Mamma

6 november 2012 19:07

Mmm det låter väldigt gott, får testa detta framöver.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av M A - 26 april 2015 20:19


Så, efter flera månaders frånvaro har jag äntligen spenderat lite tid i köket igen. I två veckor framöver är det min tur att, tillsammans med en kollega, se till att det finns fika på jobbet. Så igår när jag satt och letade igenom mina receptsamlin...

Av M A - 12 januari 2015 19:01


Även om jag är en av de största chokladälskarna som vandrar på denna jord, måste jag erkänna att efter en riktigt tung middag kan choklad vara lite väl mycket som efterrätt. Därför blev det en mandeltarte till efterrätt på nyårsafton.       ...

Av M A - 26 december 2014 15:40

Det här brödet blev direkt en favorit hos mig. Riktigt saftigt, och idag, två dagar efter att det bakades, är det fortfarande lika gott. Något man tyvärr inte kan ta för givet när man bakar bröd själv. Fyra limpor blev det, så en hel del hamnade i ...

Av M A - 26 oktober 2014 11:22

Igår fyllde min man hela 33 år och det firade vi i lugn och ro på Spa i grannstaden. Efter massage, varma bassänger och god lunch åkte vi hemåt igen för att ta en snabb fika med mina föräldrar. Jag hade förvanat om att det skulle bli köpebröd, men ku...

Av M A - 11 oktober 2014 09:30


Det finns ingenting som går upp mot nybakat bröd. De här kuvertbröden var riktigt smidiga att göra då de bara ska jäsa en gånng. Goda var de också!       Ingredienser   25 gr jäst 2,5 dl mjölk 450 gr mjöl 1 tsk salt 75 gr rumsvar...

Presentation


När jag va liten ville jag bli konditor. Ett tag i alla fall. Det där ändrades rätt ofta. Nu har jag hittat tillbaka till mitt "gamla" intresse och försöker lära mig så mycket jag kan om allt som har med bakning att göra. häng med vet ja!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ learningbydoing med Blogkeen
Följ learningbydoing med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se