Direktlänk till inlägg 20 december 2012
I år har det fixats godis här hemma hos mig. Det, tillsammans med hemmagjorda tvålar, blir årets lilla julgåva till bl.a närmsta kollegan och ägaren till hästen jag rider på söndagar.
Jag gjorde två varianter. Mörk choklad fylld med mandelmassa och Ljus choklad fylld med nötter och smörkola.
Ingredienser
250 gr mörk choklad
100 gr mandelmassa
mjölk efter behov
250 gr ljus choklad
50 gr hasselnötter
125 gr socker
1 msk vatten
0,5 dl grädde
knappt 50 gr smör
Mörk choklad med mandelmassa
1 - Smält den mörka chokladen över vattenbad. Fyll formarna ända upp med smält choklad. Låt stå nån minut och häll sedan ut chokladen igen. Då får du ett lager choklad över hela formens insida. Låt stelna.
2 - Blanda mandelmassan med lite mjölk i taget tills du får den konsistens du vill ha.
3 - Fyll chokladskalen med mandelmassa. Fyll inte ända upp.
4 - Häll resterna av den smälta chokladen över mandelmassan. Ställ in i kylskåp och låt stelna.
Ljus choklad med kola och nötter
1 - Lägg socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm tills sockret smält och fått en kolabrun färg, det tar ett par minuter. Rör ej i sockret under tiden, då bildas sockerkristaller.
2 - Tillsätt smör och grädde och låt koka upp igen. Häll över i annan skål och låt svalna.
3- hacka nötterna och blanda ut i kolasåsen, ungefär hälften kolasås hälften nötter blir bra.
4 - följ steg 1 - 4 i föregående instruktioner men använd dig av den ljusa chokladen och fyll med kolasås och nötter istället. Här är det extra viktigt att inte fylla hela vägen upp efterssom såsen är flytande och gärna svämmar över om man har fyllt för mycket.
Jag använde mig av silikonformar. De va lite svåra att hantera när de va fulla med smält choklad,
men väldigt bra annars.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | |||
10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 | 21 | 22 |
23 |
|||
24 |
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 | |||||||||
|