Direktlänk till inlägg 27 oktober 2013
Nu firar vi födelsedag i familjen och då ska det givetvis bakas så mjölet yr i köket!
I fredags, på den stora dagen, var vi hemma själva på kvällen. Sambon hade önskat plankstek till middag och som efterrätt fixade jag, för första gången i mitt liv, en tarte tartine.
Hur i hela fridens namn har jag kunnat missa denna gudomligt goda äppelpaj?
Då vi bara var två som skulle äta, gjorde jag den i en liten liten springform och den blev alldeles lagom stor. Serverades rykande varm med kall vaniljglass.
Inte va det så svårt att göra heller.
Recept för två
1 äpple
50 gr smör
1 msk kanel
1 msk socker
1,25 dl mjöl
50 smör
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
1- Blanda mjöl, smör, ägg och vaniljsocker till en deg. Ställ kallt.
2- Skala, kärna ur och skär äpplet i klyftor/små bitar.
3- Smält smöret tillsammans med socker i kanel i en stekpanna.
4- stek äpplena tills de blivit lite mjuka.
5- Lägg äpplena i en ugnssäker form. Om du vill vara lite extra piffig kan du lägga dom i ett fint mönster.
6- Kavla ut degen och täck äpplena. Se till att degen trycks ner mellan äpplen och form, lite som att du stoppar om äpplena med ett täcke.
7- Grädda långt ner i 175 gr varm ugn, 30-35 minuter.
Stjälp upp pajen på ett fat, så att äpplena hamnar överst. Servera med vaniljglass och bara njut!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 |
30 |
31 | ||||||
|