Direktlänk till inlägg 3 december 2013
För oss som inte är så förtjusta i stenhård knäck är kola ett bra alternativ så här i juletider. Jag hittade ett toppenrecept på mjuk vaniljkola toppad med havssalt. Lät alldeles för gott för att inte provas.
Sagt och gjort. Köper hem alla ingredienser och laddar upp med ett rejält tålamod då det tar lång tid att koka upp kolan till rätt temperatur.
Enligt receptet skulle det räcka att röra om då och då, så sprang mellan tv:n och kastrullen för att hinna se lite av livesändningarna från Stockholm International Horseshow. Resultatet blev en förstörd kolasats och en kolsvart kastrullbotten. Bara att slänga all den (inte längre lika) goda kolan och skrubba rent kastrullen.
Men skam den som ger sig.
Gjorde en ny sats och den här gången lämnade jag inte kastrullen en sekund. Resultaten blev en mjuk kola som försvann på ett par timmar efter att jag ställt fram den i personalrummet på jobbet.
Prova du med!
Ingredienser
50 gr smör
2 dl grädde
1 dl socker
0,5 dl vit sirap
1 tsk äkta vanilj
havssalt
1- Blanda alla ingredienser utom saltet i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp.
2- Sjud kolan under omrörning tills den är 125 gr varm (eller klarar kulprovet)
3- Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna lite innan du strör över saltet.
4- Skär i bitar innan kolan stelnat helt.
5- Låt stelna i kylskåp.
6- Ät...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|