learningbydoing

Direktlänk till inlägg 3 december 2013

Vaniljkola med smak av havssalt

Av M A - 3 december 2013 20:05

För oss som inte är så förtjusta i stenhård knäck är kola ett bra alternativ så här i juletider. Jag hittade ett toppenrecept på mjuk vaniljkola toppad med havssalt. Lät alldeles för gott för att inte provas.

Sagt och gjort. Köper hem alla ingredienser och laddar upp med ett rejält tålamod då det tar lång tid att koka upp kolan till rätt temperatur.

Enligt receptet skulle det räcka att röra om då och då, så sprang mellan tv:n och kastrullen för att hinna se lite av livesändningarna från Stockholm International Horseshow. Resultatet blev en förstörd kolasats och en kolsvart kastrullbotten. Bara att slänga all den (inte längre lika) goda kolan och skrubba rent kastrullen.

Men skam den som ger sig.

Gjorde en ny sats och den här gången lämnade jag inte kastrullen en sekund. Resultaten blev en mjuk kola som försvann på ett par timmar efter att jag ställt fram den i personalrummet på jobbet.

Prova du med!


 


Ingredienser

50 gr smör

2 dl grädde

1 dl socker

0,5 dl vit sirap

1 tsk äkta vanilj

havssalt


1- Blanda alla ingredienser utom saltet i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp.

2- Sjud kolan under omrörning tills den är 125 gr varm (eller klarar kulprovet)

3- Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna lite innan du strör över saltet.

4- Skär i bitar innan kolan stelnat helt.

5- Låt stelna i kylskåp.

6- Ät...

Jul
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av M A - 26 april 2015 20:19


Så, efter flera månaders frånvaro har jag äntligen spenderat lite tid i köket igen. I två veckor framöver är det min tur att, tillsammans med en kollega, se till att det finns fika på jobbet. Så igår när jag satt och letade igenom mina receptsamlin...

Av M A - 12 januari 2015 19:01


Även om jag är en av de största chokladälskarna som vandrar på denna jord, måste jag erkänna att efter en riktigt tung middag kan choklad vara lite väl mycket som efterrätt. Därför blev det en mandeltarte till efterrätt på nyårsafton.       ...

Av M A - 26 december 2014 15:40

Det här brödet blev direkt en favorit hos mig. Riktigt saftigt, och idag, två dagar efter att det bakades, är det fortfarande lika gott. Något man tyvärr inte kan ta för givet när man bakar bröd själv. Fyra limpor blev det, så en hel del hamnade i ...

Av M A - 26 oktober 2014 11:22

Igår fyllde min man hela 33 år och det firade vi i lugn och ro på Spa i grannstaden. Efter massage, varma bassänger och god lunch åkte vi hemåt igen för att ta en snabb fika med mina föräldrar. Jag hade förvanat om att det skulle bli köpebröd, men ku...

Av M A - 11 oktober 2014 09:30


Det finns ingenting som går upp mot nybakat bröd. De här kuvertbröden var riktigt smidiga att göra då de bara ska jäsa en gånng. Goda var de också!       Ingredienser   25 gr jäst 2,5 dl mjölk 450 gr mjöl 1 tsk salt 75 gr rumsvar...

Presentation


När jag va liten ville jag bli konditor. Ett tag i alla fall. Det där ändrades rätt ofta. Nu har jag hittat tillbaka till mitt "gamla" intresse och försöker lära mig så mycket jag kan om allt som har med bakning att göra. häng med vet ja!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ learningbydoing med Blogkeen
Följ learningbydoing med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se