learningbydoing

Direktlänk till inlägg 10 december 2013

Kolapaj med chokladbotten och mörk choklad

Av M A - 10 december 2013 19:50

När jag satt och läste i alla mina tidningar med julrecept fastnade jag för en bild på en paj där kolan rann ut ur den uppskurna biten. Såg bara så fruktansvärt gott ut!

Bestämde mig för att göra en att ta med till jobbet. Började i måndags och använde mig av en silikonform att göra pajskalet i. Dum idé, mycket dum idé. Prova inte det hemma, använde en gammal hederlig springform istället.

Pajen består av ett pajskal med chokladsmak, ett lager mjuk kola täckt av chokladtryffel.

Ja, ni hör ju!


Det ingår en hel del väntan, så gör inte den här pajen när det ska gå snabbt.


 


Ingredienser

 

Botten:

3,5 dl vetemjöl

1 dl florsocker

0,5 dl kakao

150 gr riktigt smör

2 äggulor

 

Kola:

3 dl strösocker

0,5 dl sirap

1 dl vatten

en nypa salt

100 gr smör

1 dl creme fraiche

 

Tryffel

200 gr mörk choklad, ej blockchoklad

1 dl creme fraiche

150 gr smör

 

Flingsalt

 

1- Blanda de torra ingredienserna till bottnen tillsammans med smöret till en smulig deg. Tillsätt äggulorna och knåda ihop väl med fingrarna. Tryck ut tunnt i en pajform. vill du använda en springform, smöra och mjöla pajformen lätt innan. Ställ kallt i minst en timme.

2- Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut formen ur kylskåpet och täck insidan på kanterna med aluminiumfolie. Gör du inte detta rasar de ner när du gräddar pajskalet. Grädda sedan i ca 15 minuter. Låt svalna.

3- Koka upp socker, sirap, vatten och salt till kolan i en kastrull med tjock botten. Låt koka upp till 170 gr utan att röra, då förstörs kolan. Ta sedan kolan från värmen och rör i smör och creme fraiche tills det smält helt. Fyll den kalla pajbottnen med kolan. Ställ kallt tills kolan stelnat helt.

4- Smält smöret till tryffeln i en kastrull. När smöret är helt smält, lägg i chokladen i bitar. När chokladen smält rör du ner creme fraichen i chokladblandningen. Häll ut över den stelnade kolan. Ställ kallt igen.

5- Strö flingsalt över tryffeln när pajen nästan har stelnat helt. 

 

Servera med grädde


Jul
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av M A - 26 april 2015 20:19


Så, efter flera månaders frånvaro har jag äntligen spenderat lite tid i köket igen. I två veckor framöver är det min tur att, tillsammans med en kollega, se till att det finns fika på jobbet. Så igår när jag satt och letade igenom mina receptsamlin...

Av M A - 12 januari 2015 19:01


Även om jag är en av de största chokladälskarna som vandrar på denna jord, måste jag erkänna att efter en riktigt tung middag kan choklad vara lite väl mycket som efterrätt. Därför blev det en mandeltarte till efterrätt på nyårsafton.       ...

Av M A - 26 december 2014 15:40

Det här brödet blev direkt en favorit hos mig. Riktigt saftigt, och idag, två dagar efter att det bakades, är det fortfarande lika gott. Något man tyvärr inte kan ta för givet när man bakar bröd själv. Fyra limpor blev det, så en hel del hamnade i ...

Av M A - 26 oktober 2014 11:22

Igår fyllde min man hela 33 år och det firade vi i lugn och ro på Spa i grannstaden. Efter massage, varma bassänger och god lunch åkte vi hemåt igen för att ta en snabb fika med mina föräldrar. Jag hade förvanat om att det skulle bli köpebröd, men ku...

Av M A - 11 oktober 2014 09:30


Det finns ingenting som går upp mot nybakat bröd. De här kuvertbröden var riktigt smidiga att göra då de bara ska jäsa en gånng. Goda var de också!       Ingredienser   25 gr jäst 2,5 dl mjölk 450 gr mjöl 1 tsk salt 75 gr rumsvar...

Presentation


När jag va liten ville jag bli konditor. Ett tag i alla fall. Det där ändrades rätt ofta. Nu har jag hittat tillbaka till mitt "gamla" intresse och försöker lära mig så mycket jag kan om allt som har med bakning att göra. häng med vet ja!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards