Direktlänk till inlägg 10 december 2013
När jag satt och läste i alla mina tidningar med julrecept fastnade jag för en bild på en paj där kolan rann ut ur den uppskurna biten. Såg bara så fruktansvärt gott ut!
Bestämde mig för att göra en att ta med till jobbet. Började i måndags och använde mig av en silikonform att göra pajskalet i. Dum idé, mycket dum idé. Prova inte det hemma, använde en gammal hederlig springform istället.
Pajen består av ett pajskal med chokladsmak, ett lager mjuk kola täckt av chokladtryffel.
Ja, ni hör ju!
Det ingår en hel del väntan, så gör inte den här pajen när det ska gå snabbt.
Ingredienser
Botten:
3,5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
0,5 dl kakao
150 gr riktigt smör
2 äggulor
Kola:
3 dl strösocker
0,5 dl sirap
1 dl vatten
en nypa salt
100 gr smör
1 dl creme fraiche
Tryffel
200 gr mörk choklad, ej blockchoklad
1 dl creme fraiche
150 gr smör
Flingsalt
1- Blanda de torra ingredienserna till bottnen tillsammans med smöret till en smulig deg. Tillsätt äggulorna och knåda ihop väl med fingrarna. Tryck ut tunnt i en pajform. vill du använda en springform, smöra och mjöla pajformen lätt innan. Ställ kallt i minst en timme.
2- Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut formen ur kylskåpet och täck insidan på kanterna med aluminiumfolie. Gör du inte detta rasar de ner när du gräddar pajskalet. Grädda sedan i ca 15 minuter. Låt svalna.
3- Koka upp socker, sirap, vatten och salt till kolan i en kastrull med tjock botten. Låt koka upp till 170 gr utan att röra, då förstörs kolan. Ta sedan kolan från värmen och rör i smör och creme fraiche tills det smält helt. Fyll den kalla pajbottnen med kolan. Ställ kallt tills kolan stelnat helt.
4- Smält smöret till tryffeln i en kastrull. När smöret är helt smält, lägg i chokladen i bitar. När chokladen smält rör du ner creme fraichen i chokladblandningen. Häll ut över den stelnade kolan. Ställ kallt igen.
5- Strö flingsalt över tryffeln när pajen nästan har stelnat helt.
Servera med grädde
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|