learningbydoing

Direktlänk till inlägg 26 december 2014

Saftigt rågbröd med lingon

Av M A - 26 december 2014 15:40

Det här brödet blev direkt en favorit hos mig. Riktigt saftigt, och idag, två dagar efter att det bakades, är det fortfarande lika gott. Något man tyvärr inte kan ta för givet när man bakar bröd själv.

Fyra limpor blev det, så en hel del hamnade i frysen. Bara att hoppas att det är lika gott när det tinat.

Men ett tips till Er är att göra halv sats, för det blev riktigt mycket deg!


   


Ingredienser (4 limpor)

50 gr jäst

50 gr smör

5 dl mjölk

1 dl mörk sirap

1,5 tsk salt

1,5 dl lingonsylt

3 dl rågmjöl

5 dl rågsikt

7 dl vetemjöl


1- Smula ner jästen i en stor bunke.

2- Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 gr. Häll smöret och mjölken över jästen och rör tills all jäst har löst upp sig.

3- Tillsätt salt, sirap och lingonsylt. Rör om väl.

4- Tillsätt mjölet lite i taget. Tillsätt aldrig mer mjöl än degen klarar av att hålla. När den inte längre går att hantera i bunken, stjälp upp den på bordet och knåda med händerna. Fortsätt att arbeta in mjölet lite i taget tills degen inte längre blir kletig efter ett tags knådande. Då knådar du degen i ca 10 minuter till.

5- När degen är elastisk och glansig utan att vara kletig, låt den jäsa övertäckt i minst en timme. Den ska ha blivit dubbelt så stor.

6- Dela degen i 4 delar, forma varje del till en rund eller avlång limpa. Skär några snitt i limpan och låt sedan jäsa ytterligare 30-60 minuter.

7- Värm ugnen till 250 gr. Pensla bröden med kallt vatten precis innan du ställer in dem i ugnen. När du ställer in bröden, sän k värmen till 200 gr och grädda bröden i 20 minuter. Det ska låta ihåligt när du knackar på undersidan av bröden.

8- Låt svalna på galler, under bakduk. Servera med en klick smör och  några skivor ost.

 
 
Ingen bild

Mamma

30 december 2014 17:38

För min del räcker det med enbart smör för brödet är så gott i sig själv!!!!

 
Ingen bild

Mamma

10 januari 2015 16:18

Kan varmt rekommenderas - väldigt gott bröd!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av M A - 26 april 2015 20:19


Så, efter flera månaders frånvaro har jag äntligen spenderat lite tid i köket igen. I två veckor framöver är det min tur att, tillsammans med en kollega, se till att det finns fika på jobbet. Så igår när jag satt och letade igenom mina receptsamlin...

Av M A - 12 januari 2015 19:01


Även om jag är en av de största chokladälskarna som vandrar på denna jord, måste jag erkänna att efter en riktigt tung middag kan choklad vara lite väl mycket som efterrätt. Därför blev det en mandeltarte till efterrätt på nyårsafton.       ...

Av M A - 26 oktober 2014 11:22

Igår fyllde min man hela 33 år och det firade vi i lugn och ro på Spa i grannstaden. Efter massage, varma bassänger och god lunch åkte vi hemåt igen för att ta en snabb fika med mina föräldrar. Jag hade förvanat om att det skulle bli köpebröd, men ku...

Av M A - 11 oktober 2014 09:30


Det finns ingenting som går upp mot nybakat bröd. De här kuvertbröden var riktigt smidiga att göra då de bara ska jäsa en gånng. Goda var de också!       Ingredienser   25 gr jäst 2,5 dl mjölk 450 gr mjöl 1 tsk salt 75 gr rumsvar...

Av M A - 9 oktober 2014 21:30


Denna höst har jag och hästen försökt satsa på dressyrtävlingar och låtit hoppandet vila ett tag. Det ledde till att jag kom med i min klubbs lag i allsvenskan div 2 vilket i sin tur ledde till en fin bronsplats i totalen. Detta firade vi genom en fi...

Presentation


När jag va liten ville jag bli konditor. Ett tag i alla fall. Det där ändrades rätt ofta. Nu har jag hittat tillbaka till mitt "gamla" intresse och försöker lära mig så mycket jag kan om allt som har med bakning att göra. häng med vet ja!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards