learningbydoing

Senaste inläggen

Av M A - 17 juli 2014 21:54

Nu börjar den, den där härliga tiden på året då det går att plocka alla möjliga sorters godsaker i skogen och i trädgårdar.

Jag har ingen egen trädgård, men det brukar inte vara svårt att få plocka i andras. Häromdagen t.ex, såg jag ett meddelande på FB där en vän ville bli av med päron. Bara att åka dit och plocka hur mycket jag ville.

En del hamnade i stallet, till hästens stora glädje. Resten hamnade i en stor kastrull tillsammans med syltsocker och ingefära. Lätt, gott och otroligt billigt om man jämför med vad det kostar att köpa sylt och marmelad i butik.


 


Ingredienser

Massor med päron

En rejäl bit ingefära

ett paket syltsocker


1- Skölj päronen. Skär bort de oätliga bitarna. Dela till lagom stora bitar och lägg i kastrull.

2- Gör samma med ingefäran.

3- Tillsätt socker och ca 1 dl vatten.

4- Koka tills päronen är helt mjuka. Kör på med stavmixer. Häll på burk.


Sylt och marmelad som man gör går utmärkt att frysa, men använd då för guds skull inte glasburkar!




Av M A - 16 juli 2014 14:26

Nu för tiden blir bakverken allt mer utsmyckade och komplicerade att göra. Jag ska inte ljuga och påstå att jag tycker det är jobbigt, jag bakar mer än gärna komplicerade kakor/cupcakes/tårtor. Ju krångligare desto roligare!

Men, mitt i allt detta får man inte glömma det enkla, det som tar 20 minuter att göra.

Igår slängde jag ihop en sats chokaldsnittar att ha till eftermiddagskaffet. Enkelt och väldigt väldigt gott!

Receptet hittade jag i en gammal (utgiven 87) receptsamling jag har tagit över efter mormor.


   


Ingredienser

200 gr smör

3 msk kakao

3 tsk vaniljsocker

3,5 dl mjöl

3 dl socker


1- Blanda ihop alla ingredienser

2- Dela degen i fyra delar, rulla ut varje del till en lång "korv". Lägg degen på bakplåtspapper och tryck till med fingrarna så att den blir lite plattare.

3- Grädda i 175 gr varm ugn i 8-10 min. Skär längderna i lagom stora kakor medans de fortfarande är varma.

Av M A - 11 juni 2014 19:10

Så här års blommar fläderna för fullt och sprider sin magiska doft! Den är bara här en kort stund, så passa på att koka en rejäl laddning fläderblomssaft. Den går hur bra som helst att frysa in och håller då nästan hur länge som helst. Jag fryser in en del som iskuber, då är det lätt att plocka fram bara det man behöver. Ett annat alternativ är att frysa in i bunkar. Då kan man skopa upp den mängd saft som behövs för tillfället.


 


Ingredienser


50 blomklasar

3 citroner

2 liter kokande vatten

1,5 kg socker

1 pkt citronsyra


1- Skölj blommor och citroner. Låt torka.

2- Skiva citronerna i tunna skivor. Lägg dem uppepå blommorna i en stor bunke.

3- Koka upp vattnet. Tillsätt socker och citronsyra och rör tills det löser sig.

4- Häll det kokande vattnet över blommorna och citronerna. Låt svalna.

5- När saften stått i 3 dygn, sila och häll upp på flaskor.

6- Blanda ett glas och njut.



 Men...när man nu har fri tillgång till flädersaft så kan man faktiskt tröttna på att bara dricka den. Jag vet att det låter helt otroligt, men det går faktiskt.

Så passa på att göra lite annat smått och gått. Som den här pavlovan!


Malins fläderpavlova med råkräm


  


Jag använde det här receptet till botten, men istället för lemoncurd och vispgrädde, använde jag mig av flädercurd och råkräm.


Flädercurd


2 ägg

1,5 dl flädersaft

0,5 dl socker

75 gr smör


1- Vispa ihop ägg, saft och socker i en värmetålig skål.

2- Värm blandningen över vattenbad tills den tjocknar. Vispa hela tiden!

3- Ta av skålen från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills allt smör smält. Låt svalna.


Råkräm


1 äggula

0,5 dl socker

1 vaniljstång

2 dl vispgrädde


1- Blanda äggulan med socker och innehållet i vaniljstången.

2- Vispa grädden, ganska hårt.

3- Tillsätt ägguleblandningen till grädden.


Allting till pavlovan går att förbereda dagen innan, men vänta med att pussla ihop den tills precis innan den ska ätas, så håller sig marängen frasig och god.


Enjoy!


Av M A - 23 april 2014 21:00

Det finns en anledning till att den här bloggen heter Learning by doing. Jag har ingen utbildning utan lär mig allt jag kan om bakning genom att läsa, prova, göra fel och prova igen.

Idag tänker jag dela med mig av ett av alla dessa misstag.

För nästan ett halvår sedan köpte jag silikonmattor till macarons. Sedan dess har de legat oanvända i ett skåp. Tills igår vill säga. Då skulle jag äntligen försöka mig på att göra dessa små läckerheter.

Sagt och gjort. Äggvitorna vispades och mandelmjölet siktades.

När alla formar i mattan var fyllda hade jag lite marängsmet kvar. Den spritsade jag ut på vanligt bakplåtspapper.

Det resulterade i att jag fick två sorters maränger. Några var trasigt klet och några var helt perfekta.

Tyvärr var deet de som var gjorda på silikonmattan som var helt förstörda.

VAD F*N!

Både matta och macarons åkte i papperskorgen tillsammans med diverse svordomar.

Nästa gång ska jag göra alla maränger på bakplåtspapper och bespara mig själv en massa slit och mycket släng.


 



Av M A - 19 april 2014 13:45

Glad påsk på er allihopa! I den här delen av världen firar vi påsk tillsammans med en strålande sol.

Kvällen firar vi med goda vänner och (för oss) årets första grillning. Självklart blir det även efterrätt!

Den här gången bjuds det på tarteletter med vit choklad. Farligt gott!


 



Ingredienser


2,5 dl vetemjöl

1,5 dl mandelmjöl

125 gr smör

2 msk florsocker

2 msk vatten


200 gr vit choklad

3 dl vispgrädde

100 gr smör


hallon


1- Blanda alla ingredienser till bottnarna till en smidig deg.

2- Smöra in dina portionsformar och klä dem med deg. Tänk på att inte ha för tjockt med deg, då får det inte plats någon fyllning. Ställ kallt i ca 1 timme.

3- Koka upp gärrden under omrörning. Tillsätt chokladen och smöret och rör om tills allt smält. Låt svalna,

4- Grädda bottnarna i 200 gr varm ugn i ca 15 minuter. Håll koll, de bränns fort!

5- Fyll de avsvalnade formarna med chokladfyllningen. Ställ kallt, gärna över natten.

6- Pilla försiktigt ut tarteletterna ur formarna, garnera med hallon och Njut!

paj
Av M A - 15 april 2014 17:55

Jag har verkligen fastnat i brödträsket. Nybakat bröd är riktigt gott och nu när jag äntligen har börjat få kläm på det, inte lika jobbigt att göra längre.

Sen är det ju alltid lättare att låta bli att äta upp allt bröd på en gång, än vad det är att låta bli de där supergoda kakorna eller cupcakesen. Bröd är helt enkelt en bra medelväg när baksuget och knapparna på ridbyxorna vill olika saker.

Idag slog jag på stort och gjorde pitabröd till kvällsmat. Dem fyller vi med pulled pork och hemmagjorde coleslaw. Mums!

Det tog ett par försök, men när jag äntligen fick till det första bra pitebrödet var det inte svårt att få till ännu ett. Det gäller bara att ha rätt temperatur på stekpannan. Inte för varmt, då bränns de.

Fördelen med det här receptet är att det går att ha i frysen i nästan en vecka. Altså behöver man inte steka upp allihop på en gång och sen ha torrt och tråkigt bröd dagen efter.


 


Ingredienser

16 dl vetemjöl fullkorn

1 tsk torrjäst

6 dl vatten

1 msk salt

2 msk olivolja


1- Blanda ut torrjästen i vattnet.

2- Tillsätt hälften av mjölet, lite i taget, och rör till en jämn smet. Låt vila 10-20 minuter.

3- Tillsätt salt och olja, rör ordentligt så att allt blandas.

4- Tillsätt resten av mjölet, lite i taget, och knåda degen 5-10 minuter (den ska vara fast och glansig utan att vara kletig)

5- Låt jäsa ca 1,5 timmar.

6- Dela degen i 8 bitar. Rulla till bollar och kavla ut till platta bröd.

7- Stek bröden tills de puffar upp sig. Låt svalna.


Av M A - 25 mars 2014 21:45

Vad gör man på våffeldagen om inte käkar våfflor? Jag har tur som arbetar på en skola och då bjuds det ju på allt möjligt gott (Ja, faktiskt!). Idag stod nybakat bröd OCH våfflor på menyn.

Men trots att jag fått våfflor en gång idag redan kunde jag inte låta bli att grädda några till mig och sambon nu på kvällen. Det är ju så fruktansvärt gott!

Jag använder ett gammalt beprövat recept från "Rutiga kokboken", som har hängt med sedan jag flyttade hemifrån, men har tillsatt lite vaniljsocker för den där extra goda smakens skull.


 


Ingredienser (till 6 st)


50 gr smält smör

1,25 dl vatten

1,75 dl vetemjöl

1 dl mjölk

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker


1- Blanda alla ingredienser utom smöret. Vispa slätt.

2- Tillsätt smöret. Vispa slätt.

3- Grädda i våffeljärn.

4- ÄT!


Jag äter mina våfflor med vispad grädde och jordgubbssylt. Något annat skulle inte funka.



Av M A - 23 mars 2014 19:55

Inför dagens möte med laget till Allsvenskan i hoppning (div III) frågade vår lagledare om jag kunde fixa fikan.

Självklart sa jag och började leta igenom alla mina receptböcker efter något gott att bjuda på.

Hittade noll och ingenting som jag var sugen på att baka.

Antingen så behövdes en tur till affären för att köpa udda ingredienser som inte används till andra recept, eller så var det alldeles för stora recept som jag inte lyckades banta ner till lite mer lagom proportioner.

Bara att improvisera och göra om, men andra ord.

Blev, efter en djupdykning i frysen, ett gäng somriga cupcakes med smak av kanel och fyllda med rabarber. Toppade med maräng blev det riktigt mumsigt. 


  


Ingredienser ( 6 cupcakes)


125 gr smör

1,25 dl socker

1,5 dl vetemjöl

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

0,5 msk kanel


maräng

2 äggvitor

1,5 dl florsocker

några droppar citronsaft


Rabarber, gärna frysta

socker


1- Vispa alla ingredienserna till muffinsen till en jämn och fluffig smet.

2- Fördela ut smeten i muffinsformar. Fyll till ca 2/3.

3- Grädda i 175 gr varm ugn i 20-25 minuter. Låt svalna.

4- Mosa ihop rabarberna med socker efter smak. Jag tycker om när det är lite syrligt.

5- Gröp ur ett hål i mitten av muffinsen och fyll med rabarber,

6- Blanda ingredienserna till marängen i en glasskål och vispa ca 5 minuter över vattenbad. Ta av värmen och fortsätt vispa till en hård maräng.

7- Spritsa ut marängen på muffinsen och grädda i 125 gr varm ugn tills topparna precis börjar få färg.


Tips: För att få färgade strimmor i marängen, doppa en tandpetare i färg-pasta och dra ett streck från spritsmunstycket upp mot kanten på spritspåsen innan du fyller den med marängsmeten.

Presentation


När jag va liten ville jag bli konditor. Ett tag i alla fall. Det där ändrades rätt ofta. Nu har jag hittat tillbaka till mitt "gamla" intresse och försöker lära mig så mycket jag kan om allt som har med bakning att göra. häng med vet ja!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards