learningbydoing

Senaste inläggen

Av M A - 8 mars 2014 11:13

Så här på Internationella Kvinnodagen tänker jag passa på att tänka lite extra på de kvinnor som har gjort stort intryck på mig och mitt liv.

En av dem är min mormor.

Hon var bagerska innan hon blev sjukskriven, så det kanske inte är helt svårt att förstå var jag har fått mitt stora intresse för bakning ifrån? Hon var dock en riktig klippa när det gällde bröd. Vilket inte riktigt är min starka sida.

Ändå tänker jag idag baka ett av hennes recept på källarfranska.


 


Receptet har jag i en receptsamling min mamma satte ihop till mig och mina syskon och som vi sen fick i julklapp. Där i finns recpet som min mormor, farmor och gammelmormor brukade baka, blandat med bilder på dessa kvinnor tillsammans med mig och mina syskon.

En riktig skattkista, men andra ord, och full av instruktioner som "god ugnsvärme", lagom länge" och "tjuvkika lite då och då" blandat med kommentarer från min mamma om vad hon minns om hur allt skulle göras.


 



Ingredienser

5 dl ljummet vatten

30 gr jäst

1/2 msk smält margarin

1 tsk salt

14 dl vetemjöl (eller 4 dl rågsikt och 10 dl vetemjöl)

ägg och valmofrön


1- Blanda ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet.

2- Tillsätt salt, margarin, och ca 4 dl av mjölet. Blanda väl.

3- Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen tills den går att lägga på bakbord.

4- Fortsätt tillsätta lite mjöl i taget och knåda degen väl, tills den inte längre känns kletig. Fortsätt knåda.

5- Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

6- Dela degen i "bullar" och rulla dem jämna. Lågg på bakplåt och låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter.

7- Pensla med uppvispat ägg och strö över valmofrön.

8- Grädda i 225 gr varm ugn i ca 10 minuter. Bröden ska låta ihåliga om du knackar på undersidan.



Av M A - 26 februari 2014 19:55

Imorgon är det torsdag vilket innebär matte-kurs med kollegorna och mattekurs med kollegorna innebär fika. Idag var det min tur (eller så kan det ha varit så att jag skrek rätt över personalrummet "JAG FIXAR" när det visade sig att han som skulle ta med inte kunde komma) att ta med fika. Dessa träffar är ett ypperligt tillfälle att prova både nya recept och nya tekniker.

Den här cheesecaken har jag gjort flera gånger förut. Det är en favorit sen min tiden som vikarie hemtjänsten.

De små hjärtanen såg jag på en blogg och var bara tvungen att prova. Barnsligt enkelt, men hade hjärtat (he he) i halsgropen hela tiden.



     

ingredienser


100 gr smör

200 gr digestivekex


2 ägg

1 dl socker

200 gr cream cheese

200 gr vit choklad


100 gr hallon

1 msk socker

0,5 msk majsmjöl

0,5 dl vatten


1- Smält smöret.

2- Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smöret.

3- Tryck ut digestiveblandningen i en springform med löstagbar botten.

4- Grädda bottnen i 175 gr varm ugn i ca 5 minuter.

5- Vispa ägg, socker och cream cheese till en slät blandning.

6- Smält chokladen över vattenbad och tillsätt den till äggblandningen. Vispa ut chokladen väl. Häll i springformen.

7- Blanda majsmjöl och socker i en kastrull. Tillsätt vatten och vispa tills mjölet löst sig. Tillsätt hallonen och låt sjuda ett par minuter. Sila bort kärnorna.

8- Använd en doseringsspruta eller liknande och dutta ut små "cirklar" av hallonkompotten i ett spiralmönster i cheesecaken. Dra sedan en tandpetare genom alla cirklarna i en virvel utan att lyfta tandpetaren. Då får du små hjärtan.

9- Grädda ca 30 minuter i 175 gr varm ugn. Var väldigt försiktig när du ställer in formen då att hjärtanen inte skakas ut.



Av M A - 22 februari 2014 18:58

Nu i vår är det tänkt att jag ska börja tävla hoppning med "min" häst. Bästa sättet att ta sig ut på tävlingsbanorna för första gången är i lag (då finns det ju alltid någon att fråga om råd) och tänk, det finns faktiskt en klubb här i stan som låter mig vara med i deras Allsvenska-lag (div III).

Idag var det dags för vårat allra första möte, och vem måste alltid ha med sig lite fika då? Jo, jag såklart. Blev ett gäng riktigt maffiga cupcakes med smak av polkagris och med chokladfrosting. Mums!



 


Ingredienser


250 gr extra fint mjöl

225 gr socker

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

100 gr mörk choklad

100 gr smör

2 ägg

1 dl honung med smak av mint eller polkagris

1 dl riktigt varmt vatten


200 gr smör

2 dl florsocker

125 gr ljus choklad


1- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Hacka den mörka chokladen fint och tillsätt även den.

2- Smält smöret och blanda det med ägg och honung i en annan bunke.

3- Tillsätt smörblandningen till mjölblandningen och rör tills smeten är klumpfri.

4- Tillsätt vattnen och rör till en jämn smet. Fördela smeten i muffinsformar ocfh grädde i 175 gr varm ugn i ungefär 25 minuter.

5- Låt smöret till frostingen stå i rumstemperatur ett tag. Är den för kall blir frostingen gärna klumpig.

6- Vispa ihop smör och florsocker till en jämn smet.

7- Smält den ljusa chokladen och tillsätt den till smörblandningen. Rör eller vispa ut chokladen i smöret tills frostingen har fått en jämn färg.

8- Spritsa ut frostingen på de avsvalnade muffinsen. Garnera gärna med lite strössel.

9- Ät och njut.






Av M A - 22 februari 2014 13:33

Just nu längtar jag verkligen till våren och sommaren, även om det bara är att inse att vintern ännu inte riktigt lämnat oss. Så vad passar då bättre än att göra en riktig blandning av de två årstidernas smaker. Mustig mörk choklad smaksatt med förra årets fläderbloms-saft. Mums!

Det är lite kladdigt, så utrusta dig själv med en ängels tålamod och ett kök som tål lite fläckar. Jag valde att lägga mina i små pappersformar så att de inte skulle kladda ihop och bli en enda stor tryffel.


 


Ingredienser

200 gr riktigt fin mörk choklad

2 dl grädde

50 gr smör

0,5 dl koncentrerad flädersaft

kakao


1- Koka upp grädden i en tjockbottnat kastrull. Ta bort från värmen.

2- Bryt chokladen i bitar och låt smälta i den varma grädden.

3- Tillsätt flädersaften och smöret. Rör till en jämn och slät smet.

4- Ställ kallt tills smeten stelnat och går att rulla till kulor.

5- Rulla till "lagom" stora kulor, rulla varje kula i kakao. Ställ kallt tills det är dags att äta.

Av M A - 2 februari 2014 19:57

Med tanke på att jag är uppvuxen med en mormor som var bagerska är jag fruktansvärt dålig på att baka bröd.

Tur då att det finns diverse olika  bak/matprogram på tv och böcker att läsa och bloggar att söka efter för att få tips på hur sjutton man gör för att få till det där perfekta brödet.

Sagt och gjort!

Beväpnad med en massa insamlad kunskap (och en hel hög med jäst efter att sambon hade ansvar för veckohandlingen) satte jag igång att knåda deg till frallor.

Resultatet?

Gudomligt gott...


 


recept

 

50 gr jäst

3 dl ljummet vatten

500 gr vetemjöl

1,5 tsk salt

1 msk olivolja

 

ägg

vallmofrön

 

1- Smula jästen i en stor bunke. Häll över lite av det varma vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Häll i resten av vattnet.

2- Tillsätt ungefär 2/3 av mjölet och blanda till en slät och klumpfri deg. Tillsätt salt och olja.

3- Häll ut degen på bakbord. Tillsätt nu lite mjöl åt gången. Täck degen med mjöl och knåda tills den börjar kännas kletig. Då är det dags att tillsätta lite till av mölet. Fortsätt så tills degen inte längre blir kletig efter lite knådande. Då är det tillräckligt med mjöl.

4- Knåda degen i ungefär 20 minuter (om du knådar för hand). Bunkra upp med något spännande att lyssna på under tiden. Jag körde "Morgonpasset i P3"

5- dela degen i åtta lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg på en plåt. Låt plåten stå på spisen medan du värmer ugnen så mår degen lite extra bra. Täck över med en ren kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek. Det tog ungefär en timma.

6- Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med. Strö över vallmofrön.

7- Grädda i 250 gr varm ugn i ca 12 minuter. Bröden är klara när det låter ihåligt om du knackar på undersidan.

 




Av M A - 23 januari 2014 17:44

Jag älskar choklad. Eller, älskar är nog inte helt rätt ord. Vad heter det när man mer än älskar? Avgudar kanske?

Jag avgudar choklad.

Och därför är allt med choklad i en självklar favorit.

Så även dessa kakor, som vi brukar äta på julafton men som absolut förtjänar att njutas av året runt.

Lätta att g öra är de dessutom!


 

Ingredienser


150 gr smör

1 dl florsocker

50 gr hackad mörk choklad

200 gr vetemjöl


pärlsocker


1- Blanda ihop alla ingredienser utom pärlsocker till en deg.

2- Gör en ca 5 cm tjock rulle. vira in i folia och ställ kallt ca 30 min.

3- Rulla degen i pärlsocker.

4- skär i ca 0,5 cm tjocka skivor. lägg kakorna på bakplåtspappersklädd bakplåt.

5- Grädda i 175 gr varm ugn, 10-12 minuter.




Av M A - 16 januari 2014 19:15

Nya recept är alltid spännande. Speciellt om man aldrig äns smakat på det man ska baka. Det krävs dock lite is i magen då det inte alltid går som planerat.

Så var det för mig i morse när jag skulle baka red velvet cupcakes för första gången. Då vi var många som skulle fika bestämde jag mig för att göra dubbel sats, något som jag inte alls hade tänkt på när jag köpte hem alla saker. Mitt i baket inser jag mitt misstag. Bara att improvisera med andra ord.



 


Ingredienser (12 cupcakes)


3,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk kakao

0,5 tsk salt

100 gr smör

2 dl strösocker

1 ägg

2 tsk röd färgpasta (går att utesluta om man vill

ha chokladfärgade cupcakes)

25 gr mörk choklad

2 msk rapsolja

1 tsk vitvinsvinäger

1,5 dl vispgrädde


Frosting

50 gr smör, rumsvarmt

200 gr cream cheese

2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker


1- Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao i en skål.

2- Vispa smör och socker ljust och fluffigt i en annan skål.

3- Vispa ägget och blanda ner det och färgpastan i smörblandningen.

4- Smält chokladen och blanda ner den, vinägern och ljan i smörblandningen.

5- Vänd ner hälften av de torra ingredienserna och hälften av grädden i smörblandningen. se till att alla klumpar är borta innan du försiktigt vänder ner resten.

6- Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda i 175 gr varm ugn i 20-25 minuter.

7- Låt svalna på galler.


8- Vispa snabbt ihop ingredienserna till frostingen. Det är viktigt att smöret är rumsvarmt och mjukt att arbeta med, annars blir frostingen full med smörklumpar.

9- Skär av topparna på de avsvalnade muffinsen och smula sönder på en tallrik.

10-spritsa, eller bred ut, frostingen på muffinsen och doppa kanterna, eller hela, cupcaken i smulorna.

11- Ät!



Av M A - 2 januari 2014 11:31

Så här års är det den ena festen efter den andra. Speciellt i vår familj, då vi inte bara firar jul och nyår, utan ett par födelsedagar under vinterhalvåret.

Därför blev jag extra glad när jag insåg att nyårs-menyns efterrätt inte bara var supergod, utan lätt att göra också.

Visserligen tog det lite tid, men det var mest väntetid. Allt gick att förbereda i förväg och när det väl var dags att äta (ungefär 23:40 på nyårsafton) var det bara att vispa grädde och bygga ihop.

Det här receptet räcker till riktigt många, så länge man inte gör som oss och trycker i oss dubbla!


 


Ingredienser

3 äggvitor

3 dl socker

1 tsk citronsaft

2 msk majsmjöl


Vispad grädde

färska bär eller frukter

lemoncurd (eller valfri curd, ex flädercurd)


1- Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Använd en bunke i metall eller glas. Om du använder en i plast finns riksen att marängen inte stelnar.

2- Tillsätt socker, citron och majsmöl. Vispa snabbt ihop till en glansig smet. Vispa inte för länge för då blir marängen rinnande och äggig i smaken.

3- Spritsa eller klicka ut i "bottnar" på bakplåtspapper. Gör antingen en stor eller flera små. Räcker gott och väl till 8 små bottnar.

4- Grädda i 150 gr varm ugn i 15 minuter. Sänk sedan till 100 gr och grädda ýtterligare 30 minuter.

5- Låt svalna.

6- Bygg ihop din pavlova. Marängbotten - Lemoncurd - Grädde - Bär/Frukt

7- Ät och Njut

Presentation


När jag va liten ville jag bli konditor. Ett tag i alla fall. Det där ändrades rätt ofta. Nu har jag hittat tillbaka till mitt "gamla" intresse och försöker lära mig så mycket jag kan om allt som har med bakning att göra. häng med vet ja!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards