learningbydoing

Senaste inläggen

Av M A - 19 februari 2013 17:55

Efter en lång bloggpaus bestående av flytt och nytt jobb är jag nu tillbaka igen. Den här gången har jag, för första gången i mitt liv, bakat biskvier. Lika kul som pilligt, och o så gott. Gjorde en "vuxenvariant" med kaffesmak på krämen.


Det första man ska göra när man bakar biskvier är bottnarna. Jag gjorde fuskvarianten med mandelmassa. Gott, så varför krångla til det? Stötte dock på en del problem. För det första, så blir smeten väldigt mycket större när den tillagas. Flera bottnar blev med andra ord helt gigantiska. De blev också så stora att de inte tillagades ordentligt. De blev klara på utsidan snabbare än på insidan. När jag tog ut dom sjönk de ihop, blev platta och omöjliga att ta bort från pappret. Som tur va så fick inte all smet plats på en plåt, så den andra plåten gjorde jag mycket mindre bottnar på, då blev det bra. Ca 2-3 cm bör de vara innan gräddning. Då blir de ca 5 cm när de är klara, höga och fina och helt genomgräddade utan att bli brända. Den översta är från den "bra" omgången, den undre är från den "dåliga" omgången.


 





Recept


Botten:

450 gr riven mandelmassa

3 äggvitor

1,75 dl socker


Chokladkräm:

2,5 dl grädde

100 gr choklad

0,25 tsk snabbkaffe


Topping:

175 gr fin, mörk choklad


1- Börja med bottnarna, helst dagen innan. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd försiktigt i sockret och mandelmassan. Blanda till en jämn smet.

2 - Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Grädda i 15-20 minuter i 175 gr varm ugn. Låt svalna helt innan du tar bort dom från pappret.

3 - Häll grädde, chokladen och kaffet i en kastrull. Värm tills chokladen smält och låt sjuda ca 5 minuter. Låt svalna och ställ sedan kallt ett par timmar, helst över natten.

4 - Vispa grädden till en hård smet. Bred ut den på bottnarna. Ställ kallt, gärna i frysen, ca 30-60 minuter.

5 - Smält den mörka chokladen. Doppa biskvierna i chokladen och ställ sedan kallt för att stelna. Förvara kallt tills de ska serveras.


   


Delar av receptet hittade jag i "Stora boken om bakning" från Norstedts

Av M A - 6 januari 2013 22:03

Följande inlägg har visserligen ingenting med bakning att göra, men tänkte dela med mig av lite erfaranheter ändå.

Bestämde mig för att börja äta enligt LCHF så mycket som möjligt. Har hållt på i ett par dagar och är än så länge enbart nöjd. Galet godissugen, men det är jag alltid, så det har nog inte så mycket med kosten att göra.

Hur som helst, LCHF.

Provar recept och nya sätt att laga mat. Det är spännande. Kul. Lite jobbigt.

Provade ett recept på Kokospannkakor med husk (ett slags mjöl gjort på psylliumskal) som jag hittade i boken

LCHF för Kvinnor.

Så vad med dessa pannkakor får mig att vilja skriva ett blogginlägg? Jo, det är så här. Denna nya pannkakssmet betedde sig inte alls som jag var van vid, p.g.a husken.


Så här kommer en sammanfattning på vad jag lärt mig om husk:


1- Använd elvisp. Husken klumpar sig riktigt fort.

2- Låt smeten vila lite. Husk sväller och ger bäst resultat efter några minuter.

3- Använd mindre mängd än du tror. Smeten sväller ännu mer när den värms på.

4- Låt INTE smeten vila över natten. Konsistensen då liknar en lös deg.


    

Av M A - 6 januari 2013 16:40

Nytt år, nya utmaningar. Imorgon börjar nytt jobb efter på veckors ledighet. Om två veckor är det dags att bli sambo. I samma veva gör jag min sista tenta i Engelska för lärare. Dessutom har jag hunnit med att fylla år.

Vi firade väldigt enkelt i år. Med allt flyttpackande och tentapluggande kände jag att det där med att fira, det får allt vänta lite.

Dock fick jag slängt ihop lite cupcakes som jag bjöd på.


Recept


2 ägg

1 dl honung

100 gr smält smör

225 gr mjöl

225 gr strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

1,5 dl hett vatten


Frosting

100 gr smör

100 gr cream cheese

2 dl florsocker

ätbar färg


Cocosflingor som dekoration


- Vispa ihop ägg, honung och smält smör.

- Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner dem i äggblandningen.

- Tillsätt varmt vatten, lite i taget, tills smeten blir lite halvlös.

- Grädda i 20-25 minuter i 175 gr varm ugn.

-Rör ihop ingredienserna till frostingen och färga den i valfri färg.

- När muffinsen svalnat spritsar eller brer du ut frostingen och strör lite kokos över.


 


Då pojkvännen jobbade på Den Stora Dagen packade jag ner några cupcakes och begav mig till stallet.

Precis när jag ska dra på mig skorna kommer ett sms från ridsällskapet att hon fixat fika till oss.

Bara att duka upp dubbelt med andra ord.

Notera att ena cupcaken har fått en telefon tappad i sig!


 

Av M A - 1 januari 2013 23:36

I år (eller om man säger förra året) hade jag och pojkvännen bjudit till fest på nyårsafton.
Tre-rätters va fixat till de som ville äta, och till efterrätt blev det en favorit i repris från förra nyåret som firades på andra sidan atlanten.

Zabaglione med färska bär.

I år åkte det ner lite "crisp" i botten på skålarna och Philadelphia i Zabaglionen.

Mums


Recept (6 personer)


Zabaglione

6 äggulor

3 dl strösocker

3 dl vitt vin

1 litet paket Philadelphia


Crisp


ca 10 digestivekex

1 dl havregryn

1 dl hackade nötter

50 gr smält smör

1 msk honung


Färska bär eller frukt till topping


1- Vispa ihop äggulor, socker och vin över vattenbad tills såsen tjocknat. Ta av värmen och rör ner Philadelphian tills den smält ihop med såsen. Låt svalna.

2- Krossa digestivekexen och blanda tillsammans med övriga ingredienser till crispen. Bre ut på bakplåt och grädd i 100 gr varm ugn tills blandningen smält. Ta ut och låt svalna.

3- Bryt bitar av crispen och lätt i botten på en serveringsskål eller glas. Häll zabaglionen över och toppa med färska bär eller frukter. Servera direkt, annars löser crispen upp sig.


 





 



Av M A - 31 december 2012 00:46

Om man inte kan baka bröd, så kan man i alla fall alltid baka riktigt gott knäckebröd.

Här är ett med smak av kummin. Tycker man inte om kummin kan man utesluta det ur receptet,

kanske lägga till något annat man tycker är gott istället.


Recept

 


0,5 l mjölk

50 gr jäst

6 dl rågmjöl

6 dl vetemjöl

2 tsk salt

2 tsk stött kummin


1- Smula ner jästen i en bunke och häll över fingervarm mjölk. Rör om lätt tills jästen löst sig helt.

2- Blanda mjöl, salt och kummin. Rör ner detta i mjölken. Arbeta ihop degen väl.

3- Dela degen i 20 bitar och låt jäsa i 20 minuter under bakduk.

4- Kavla ut varje degbit till en rund kaka. Ju tunnare desto bättre. Lägg kakorna på oljad bakplåt och nagga

rejält  med gaffel.

5- Grädda i 8-10 minuter i 200 gr varm ugn. Låt svalna på galler.


Jag märkte att mina knäckebröd fortfarande var lite mjuka när jag tog ut dom ur ugnen, så när alla va klara spred jag ut dom så gott det gick på gallret och lät dom stå i ugnen på eftervärmen tills de riktigt torkat ut.


 

Av M A - 31 december 2012 00:28

På juldagen hade vi i familjen "jul nr 2", då kom storebror med familj på besök från Skåne.

Vi åt (helt otradionell köttfärs med pasta) och fikade ihop och sen fick deras barn sina julklappar.

Mysigt värre!

Med mig hade jag gingerbread cupcakes med creamchees-frosting.

Absolut godaste cupcakesen om ni frågar mig.


Recept

 


225 gr mjöl

225 gr farinsocker

2 tsk bakpulver

2 tsk malen ingefära

1 msk färsk, riven ingefära

1 tsk kanel (eller mer om du gillar kanel!)

en nypa kryddnejlika

2 ägg

1 dl flytande honung

100 gr smält smör

1,25-1,75 dl hett vatten


Frosting

100 gr smör

2 dl florsocker

1 litet paket philadelphia


1-Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en bunke

2- Rör samman ägg,honung och smält smör till en jämn smet

3- Rör ner äggblandningen i mjölet

4- Tillsätt så mycket vatten att smeten får en halvtjock konsistens.

5- Grädda i 20-25 min i 175 gr varm ugn.


6- Vispa ihop ingredienserna till frostingen med elvisp. Dekorera muffinsen med forstingen

och strö lite kanel över.


 


Receptet kommer från One&Only Cupcakes och muffins

 


Av M A - 25 december 2012 20:52

I min familj brukar vi ha samma kakor varje julafton. Jag vet inte varför just dessa blev våra julkakor, men goda är de och går absolut inte att baka vid något annat tillfälle.

I år kom det dock in en liten rookie på kakfatet!

Jag och mamma delade på bakandet. Jag gjorde klassikern Drömmar och nyheten Leilas Chocolate Gingerbread Cookies.


Drömmar

 

Recept

 

150 gr smör

4,5 dl socker

1,5 dl olja

1-2 msk vaniljsocker

1 tsk hjorthornssalt

5 dl vetemjöl

 

- Rör smör och socker pösigt. Rör ner oljan.

- Blanda mjölet med vaniljsockret och hjorthornssaltet. Arbeta in i degen.

- Rulla små kulor av degen och placera på plåt.

- Grädda i ca 20 minuter, 150 gr

 

Leilas Chocolate Gingerbread Cookies

 

Recept

(följde inte receptet helt, det jag bytte ut står inom parantes)


125 gr smör

1 tsk färsk, riven ingefära

1 dl mörkt muscovadosocker ( farinsocker)

1 dl mörk sirap

3,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk malen ingefära

1 tsk kanel

1 krm nejlika

1 krm malen muskotnöt

1 tsk kakao ( skippa)

200 gr mörk choklad ( 50 gr mörk choklad, 50 gr vit choklad)

 

- Vispa smör, färsk ingefära, socker och sirap fluffigt

- Blanda samman alla torra ingredienser inklusive den hackade chokladen

- Mixa smör och mjölblandningarna med varandra.

- Ställ kallt i flera timmar.

- Rulla bollar av degen. Ev. kan man rulla bollarna i socker.

Grädda ca 15 minuter i 175 gr varm ugn.

 

 

 

Av M A - 21 december 2012 14:15

Ska du iväg på många fester i dagarna? Vill du ge värdinnan något annat än en chokladask eller blommor?

Ge bort en kaka på burk.

Hittade idéen i en tidning, kommer inte ihåg vilken. Kan ha varit "101 nya tips och idéer",

kan ha varit någon annan.

Minnet och orken är ungefär lika bra för tillfället.

I vilket fall som helst är det en rolig idée.


Lägg alla torra ingredienser till t.ex en kladdkaka i en fin burk

Knyt ett band runt och fäst instruktioner för hur kakan ska bakas.

Ge bort.


 

Presentation


När jag va liten ville jag bli konditor. Ett tag i alla fall. Det där ändrades rätt ofta. Nu har jag hittat tillbaka till mitt "gamla" intresse och försöker lära mig så mycket jag kan om allt som har med bakning att göra. häng med vet ja!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards