learningbydoing

Senaste inläggen

Av M A - 20 december 2012 20:29

I år har det fixats godis här hemma hos mig. Det, tillsammans med hemmagjorda tvålar, blir årets lilla julgåva till bl.a närmsta kollegan och ägaren till hästen jag rider på söndagar.


Jag gjorde två varianter. Mörk choklad fylld med mandelmassa och Ljus choklad fylld med nötter och smörkola.


Ingredienser


250 gr mörk choklad

100 gr mandelmassa

mjölk efter behov


250 gr ljus choklad

50 gr hasselnötter

125 gr socker

1 msk vatten

0,5 dl grädde

knappt 50 gr smör



Mörk choklad med mandelmassa

 

1 - Smält den mörka chokladen över vattenbad. Fyll formarna ända upp med smält choklad. Låt stå nån minut och häll sedan ut chokladen igen. Då får du ett lager choklad över hela formens insida. Låt stelna.

2 - Blanda mandelmassan med lite mjölk i taget tills du får den konsistens du vill ha.

3 - Fyll chokladskalen med mandelmassa. Fyll inte ända upp.

4 - Häll resterna av den smälta chokladen över mandelmassan. Ställ in i kylskåp och låt stelna.


Ljus choklad med kola och nötter


1 - Lägg socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm tills sockret smält och fått en kolabrun färg, det tar ett par minuter. Rör ej i sockret under tiden, då bildas sockerkristaller.

2 - Tillsätt smör och grädde och låt koka upp igen. Häll över i annan skål och låt svalna.

3- hacka nötterna och blanda ut i kolasåsen, ungefär hälften kolasås hälften nötter blir bra.

4 - följ steg 1 - 4 i föregående instruktioner men använd dig av den ljusa chokladen och fyll med kolasås och nötter istället. Här är det extra viktigt att inte fylla hela vägen upp efterssom såsen är flytande och gärna svämmar över om man har fyllt för mycket.

 

Jag använde mig av silikonformar. De va lite svåra att hantera när de va fulla med smält choklad,

men väldigt bra annars.

 

 

Av M A - 17 december 2012 17:29

Gjorde tårtor till en namngivelsefest för ett tag sedan. Använde mig av samma recept som till den här. 

Själva firandet va uppdelat på två dagar. Ena dagen va det Bamse-tema och den andra dagen va det bil-tema.






 


   


Av M A - 12 december 2012 21:28

Cupcake-sort nr tre i mitt bakmarathon blev apelsincupcakes med apelsinfrosting.

De dekorerades även med älghuvuden i sugarpaste som jag gjorde dagen innan så att de

fick stelna lite.


Receptet jag följde är samma som till vanilla-cupcakes , men jag tillsatte ungefär

0,5 dl apelsinjuice-koncentrat i smeten och några matskedar (smaka dig fram) koncentrat

i smörkrämen.

Gott, enkelt, perfekt när man har stora ambitioner och ont om tid.



 









Av M A - 9 december 2012 16:34

Gjorde även en del kamouflage-cupcakes under mitt tidigare bak-marathon. Jag har gjort dem en gång tidigare fast då som stora, läs här. Nu gjorde jag dem istället som mini-cupcakes och valde då att inte blanda in olika färger i själva muffinsen. Det hade blivit alldeles för pilligt och tidskrävande.

Till bas använde jag ett recept på vanliga vaniljmuffins som jag hittade i One & Only - Cupcakes och muffins.

 

Recept


100 gr smör

100 gr strösocker

2 ägg, vispade

100 gr mjöl

1 tsk vaniljsocker


- Vispa smör och socker till en ljus och krämig smet. Vispa ner äggen lite i taget tills allt har blandats väl.

- Blanda mjölet med vaniljsockret. Sikta ner i smörblandningen till en jämn smet.

- Grädda i 175 gr i 10-15 minuter.


Räcker till ca 24 mini-cupcakes


Till garnering använde jag mig av smörkräm gjord på smör, florsocker och en liten skvätt mjölk. Jag delade upp smörkrämen i olika skålar och färgade den med pasta-färg. Varje färg la jag sedan längs med ena sidan i en stor spritspåse och spritsade ut med en stjärntyll.


 

Av M A - 26 november 2012 20:11

Så va det då äntligen dags att redogöra för förra veckans galna bak-marathon. Jag tror aldrig jag har bakat så mycket och så länge förut. Och det i ett kök knappt gjort för normal bakning. Jag har haft muffins på avsvalning både högt och lågt, och vinet fick ge plats för de fyllda tårtbottnarna i kylskåpet.

Jag trodde att det skulle dröja riktigt länge innan jag drig på mig förklädet igen, men tji fick jag.

Hade helt glömt av att vi skulle baka pepparkakor med fritidsbarnen denna vecka, och hade inget annat val än att anmäla mig frivillig. Just nu värker både rygg och fötter efter att ha stått böjd över alldeles för låga bort i nästan 3,5 timmar.

Men men, barna va glada och alla föräldrar påpekade hur gott det luktade. Då kan det vara värt det.


Men tillbaka till bakmaratonet. Först ut är en variant av de 200 cupcakes jag bakade. Det blev 50st mini-chokladmuffins med nutellafrosting och dekorationer gjorda i sugerpaste. Receptet hittade jag i One & only, Cupcakes och muffins


Ingredienser

100 gr mjöl

1 msk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

en nypa salt

175 gr strösocker

100 gr choklad

225 gr smör

4 ägg, vispade


nutella till frostingen


1- Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke

2- Smält choklad och smör i en skål över vattenbad

3- Rör ner den smälta chokladen i mjölblandningen.

4- Tillsätt de vispade äggen och rör tills allt precis har blandats.

5- Grädda i 20-25 minuter i 200 gr varm ugn.


När muffinsen svalnat ordentligt garnerar man med nutella. Antingen kan man spritsa ut eller bara bre över med spatel, vilket man känner för själv.

Ät och njut!


 

Av M A - 23 november 2012 20:57

Idag har jag ett flertal gånger blivit brutalt påminnd om varför man inte ska baka när man är så trött att man sover ståendes. Med öppna ögon.


- Man får för sig att det går att bära alla 6 äggen i en hand. Vilket det inte går. Alls. Vilket jag märkte när ägg nummer 5 lassades upp i näven. Resultat. Kraschat ägg på golv, i kylskåp och utanpå kylskåp.


-Man kommer på den briljanta idén att höja värmen några grader när man tycker att det tar lite för lång tid för tårtbotten nr 2 att bli klar. Resultat. En bränd tårtbotten. SÅKLART LIKSOM!


-Man kommer på den ännu mer briljanta idén att hälla smält gelatin rätt ner i en blandning av iskalla bär. Resultat. Seeeega gelatintrådar i hela bärmoussen. Bara fiska upp allt och börja om från början.


Borde egentligen göra allt det här i morgon när jag är utvilad, men tårtbottnarna behöver läggas ihop idag så att moussen hinner stelna över natten. Så nu väntar jag på att bären ska få rumstemperatur och vaniljkrämen ska svalna. Under tiden får jag inte somna.

Ja, som ni hör så har vi allvarliga problem i den här delen av världen.


Av M A - 19 november 2012 19:46

Som jag kanske nämnt tidigare har jag blivit tillfrågad av en vän om jag kunde baka lite cupcakes när hon och hennes man ska ha öppet hus.

Jomenvisst sa jag, och satte igång.

150 muffins ligger klara i frysen, de 50 sista gjorde jag precis.

På torsdag ska de fixas till och på fredag ska de på något sätt fraktas till grannstaden.

Samtidigt ska jag då jobba och försöka förstå mig på engelsk grammatik.

Inte mycket tid över till att blogga med andra ord.

Min plan är att nästa vecka ha ett par blogginlägg om cupcakesen.

Då tänkte jag även få med lite bilder på de tårtor jag ska baka i helgen.

Ja, fullt upp.


tills dess får ni nöja er med en bild på alla muffinsen.


 

Av M A - 10 november 2012 17:13

Tiden räcker då aldrig till allt jag vill göra. På sista tiden har allt vad bakande heter fått stå undan för jobb, plugg, pojkvän, vänner och stall.

Men ett litet litet baktillfälle hann jag ändå med, när det va dags att träffa kompisgängets nyaste och minsta medlem.

Då tiden va knapp fick det bli något snabbt, så kolakakor slängdes snabbt in i ugnen.

Mina kolakakor brukar alltid bli väldigt kladdiga och sega, men va sugen på något lite mer småkaks-aktigt, så tog bort en del av sirapen och gjorde själva kakorna lite högre. Blev hur gött som helst.


Recept


200 gr smör eller margarin

2½ dl strösocker

1 dl sirap

2 tsk bakpulver

2 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl


Blanda snabbt ihop alla ingredienser.

Rulla ut degen till knappt fingertjocka rullar och tryck till lätt.

Grädda i 175-200 gr i 8-10 min.

skär längderna på snedden medan kakorna fortfarande är varma.


Servera gärna med en kopp rykande the.


 

Presentation


När jag va liten ville jag bli konditor. Ett tag i alla fall. Det där ändrades rätt ofta. Nu har jag hittat tillbaka till mitt "gamla" intresse och försöker lära mig så mycket jag kan om allt som har med bakning att göra. häng med vet ja!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards