learningbydoing

Senaste inläggen

Av M A - 28 oktober 2012 19:43

På en av mina (och säker många andras också) favoritbloggar kommer det en gång i månaden en post som kallas för "Månadens sötsak". Det går helt enkelt ut på att man bakar något utifrån ett förbestämt tema och sen bloggar om det.  

Vid tidigare tillfällen har jag inte haft en blogg och helt enkelt fått hitta på saker i min ensamhet, men nu äntligen kan jag vara med för fullt.

Temat för Oktober är Fredag, och jag har läääänge funderat på vad jag ska hitta på. Fredagar för mig handlar nämligen inte om att stå i köket, utan om att trilla ihop i en hög i ena soffhörnet. Helst med ett glas vin.

Men så slog det mig att det faktiskt finns något jag kan göra som passar min definition av Fredag. Det är ju så enkelt som att göra något som går att förbereda dagen innan och som innehåller vin.

Det enda jag kan komma på som är sött och innehåller vin och som jag tycker om är något som min syster bjöd på förra nyår, nämligen Zabaglione.

Dock väldigt tråkigt att göra exakt samma, så jag lät det hela bli en fusion mellan Zabaglione och en av mina absoluta favoritdesserter - Cheesecake.


Recept  (2 portioner)


2 äggulor

25 gr strösocker

60 ml vin (gärna marsala, men jag använde det jag hade hemma)

50 gr philadelphiaost

1 dl vispgrädde


125 gr digestivekex

50 gr smör


Blanda äggulor, strösocker och vin i en värmetålig skål och värm i vattenbad samtidigt som du vispar blandningen. Vispa tills såsen tjocknar och du kan se spår efter vispen. Det kommer ta ett tag, men fuska inte här! Låt svalna.

Under tiden kan man krossa digestivekex och blanda i det smälta smöret.

Tryck ut i valfri form och låt svalna i kylskåpet.

Vispa grädden och blanda ihop sås, grädde och philadelphia. Smeta ut över digestivabotten och låt stå i frysen över natten. Ta ut en stund innan servering. Garnera med färska bär och njut.


 

ANNONS
Av M A - 24 oktober 2012 19:57

I morgon fyller världens bästa pojkvän år och det ska givetvis firas med tårta, även om det inte blir något stort kalas. Och vilket utmärkt tillfälle det blev att öva på allt jag behöver öva på och prova sånt jag velat prova länge.

Anledningarna att baka tårta blir ju inte särkilt många per år annars.


Förra gången jag bakade tårta blev själva tårtbottnen inte alls som jag ville så jag gick tillbaka till där allt började. Mammas kopia av "Vår Kokbok" som, om jag minns rätt, hon fick när hon flyttade hemifrån. Den är verkligen välanvänd och har många av de absolut bästa recepten. När jag jämförde det tårtbottenreceptet med det i min variant av denna klassiska kokbok är det inte alls samma och jag vet helt klart vilken jag gillar bäst. 


När själva botten va klar fyllde jag den med vaniljkräm och bärmousse, täckte med marsipan och dekorerade med smörkräm. Imorgon får vi se om den blev så god som jag hoppas.



Recept

 

Tårtbotten


3 ägg

3 dl socker

1 dl varmt vatten

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vatten mot slutet

Blanda mjöl och bakpulver separat och vänd försiktigt ner i smeten.

Jag tillsatte även 0,25 tsk äkta ekologisk vanilj.

Grädda i 175-200 gr i 30 minuter.

Låt svalna.


Bärmousse (från "Rutiga kokboken" ICA förlag)


6 gelatinblad

3 dl färska eller frysta bär

1 dl socker

2 dl matyoghurt

1 dl vispgrädde


Lägg gelatinbladen i blöt enligt anvisningarna på förpackningen. Tina bären om de är frysta och mixa sedan ihop dem tillsammans med sockret. Rör i yoghurten. Smält gelatinbladen i micro eller kastrull och häll ner dem i bärmixen i en fin stråle. Vänd i den vispade grädden. 


Vaniljkräm


Följ anvisningarna på förpackningen, men tillsätt två gelatinblad eller en tsk gelatinpulver som fått förvällas enligt instruktionerna på förpackningen och sen smälts i kastrull eller micro.


Smörkräm


Vispa riktigt smör och florsocker på hög hastighet tills det fått den konsistens du vill.

Jag brukar börja med 150 gr smör och 2 dl florsocker. Sedan tillsätter jag mer florsocker allt efterssom.

Den smörkräm som ska täcka tårtan bör vara lite lösare, där kan man tillsätta lite lite mjölk om man vill.




Börja med att göra tårtbottnen. Medan den svalnar är det dags att förbereda bärmousse, smörkräm och vaniljkräm.

Innan jag sätter ihop tårtan brukar jag spritsa en ring med smörkräm på varje lager så att fyllningen inte rinnter ut. När jag lägger ihop tårtan tar jag springformen till hjälp. Jag lägger flera lager med plastfolie i den, som sticker ut en bra bit på alla sidor. Sen är det bara att lägge i botten - fyllning - botten - fyllning - botten. Den plastfolie som sticker ut tar jag sedan och packar in hela tårtan i, rätt så tight. Sen får hela paketet stå i kylskåpet minst fyra timmar, helst över natten.

När både bärmousse och vaniljkräm stelnat ordentligt inne i tårtan är det dags att ta ut den och spackla smörkräm över den. Då löser inte marsipanen upp sig lika mycket.

Kavla ut marsipanlocket och placera det över tårtan. Se till att kavla ut nån dm mer än vad som behövs.


Dekorationerna har jag "lärt" mig på youtube. Vill du veta hur man kan göra rosor, titta här. Ser ju så barnsligt enkelt ut. När jag är klar med mina ser det ut som att det har exploderat smörkräm över hela mig. Inte blir de så där höga och fina heller, men snart så!

De andra blommorna är i en teknik som kallas brush embroidery och va mycket lättare att göra. Jag använde mig av en blomform som jag tryckte lätt i marsipanen för att få lika stora blommor. Vill du veta hur man gör, titta här.


Så va det klart, det färdiga resultatet står i kylskåpet och väntar på morgondagen. Jag sitter framför datorn och försöker ignorera det gigantiska berget med disk som väntar i köket.

Ja ja, vad är väl en bal på slottet?


 

ANNONS
Av M A - 21 oktober 2012 14:19

För ett tag sedan satt jag och kollade runt på Youtube (som vanligt) och lndade på den här videon och blev riktigt sugen att prova. När sedan en av deltagarna i Hela Sverige bakar använde sig av samma teknik förra veckan kom baksuget över mig igen. Jag va bara tvungen att prova!

Sagt och gjort, slängde ihop ett gäng småkakor och satte igång att experimentera.

Ungefär såhär gick det till...


Recept


5 dl vetemjöl

1,5 dl socker

200 gr margarin

1 tsk kanel

1 tsk malen kardemumma


Blanda allt till en smidig deg. Låt stå kallt ca 30 minuter.

Kavla ut till ungefär 0,5 cm tjocklek och skär i rutor. Grädda i 175 grader i 8-10 minuter.

Låt svalna på galler.

När kakorna har svalnat helt gör man iordning glasyren.

Jag gjorde en på chokladflor blandat med vatten och en på vanligt florsocker och vatten.

Den på vanligt flrosocker färgade jag blå med food coloring i geleform.

När allt detta är klart, lägg över glasyren i varsin spritspåse och klipp ett litet litet hål längst ut.

Börja dekorera!

I videon ska man använda "10 count icing". Det är glasyr som tar 10 sekunder på sig att bli helt slät om man tar lite på en sked och droppar i resten av glasyren.

Jag märkte att detta va alldeles för löst. Glasyren rann ut spritspåsarna och va riktigt svårt att kontrollera.

Jag rekommenderar att man har lite lite hårdare konsistens när man gör bakgrunden, och ännu lite hårdare när man gör mönstrena så att man har full kontroll på var glasyren hamnar.


Resultatet blev hyfsat snyggt med en riktigt härlig jul-smak över sig.


 


Av M A - 13 oktober 2012 18:11

Hembakat bröd är ju bland det godaste som finns! Känslan när doften av nybakat sprider sig i hela huset, smöret som smälter in i den första smakbiten, fortfarande varm från ugnen.

Men för att få njuta av detta underbara så måste man ju kunna baka just bröd också. Något som jag gett mig den på att jag ska lära mig.

Många många försök har misslyckats, så det va med blandade känslor jag började plocka fram alla ingredienser idag. Är det nu jag ska lyckas eller inte?

Egentligen tycker jag inte om "shak'n'bake"-varianten av bakning, men har kommit fram till att jag kanske behöver lite stöd såhär i början, bara tills jag kommer på knepet liksom.


 



Receptet jag (trodde) att jag följde:

1 burk vetesurdeg

½ paket jäst

5 dl kallt vatten

vetemjöl special

3 tsk salt

1 msk oliv-eller rapsolja


 Skaka burken med surdeg och rör ihop med jäst och vatten- Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåde degen smidig. 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Tillsätt saltet i slutet av knådningen.

Forma degen jämn och låt den jäsa under plast i minst två timmar.

Häll ut degen på bakbord och arbeta den så lite som möjligt. Dela sen upp i tre lika delar och forma till limpor. Lägg på bakplåt, täck över och låt jäsa i en timme till.

Sätt ugnen på 260 gr och ställ samtidigt in en form med ½ liter vatten.

När brödet är redo att gräddas, sänk värmen till 220 gr. Grädda bröden i 20-25 minuter.


Nu när jag sitter och läser receptet igen inser jag hur dålig jag va på att läsa! 25 gr jäst blev till 50 gr och jag glömde helt av att ställa in vatten i ugnen. Sen bytte jag med flit ut en del av mjölet. Använde 7 dl rågmjöl, 3 dl dinkelmjöl och 3 dl vetemjöl. Sen va det bara att dra igång bakmaskinen jag fått av mamma. den som funnits med alltid och fortfarande brummar finfint.


 


När bröden va klara i ugnen såg de verkligen fina ut, och jag trodde att kanske kanske kanske va det den här gången då jag äntligen lyckades. Men tänk så besviken jag blev när jag skar upp första limpan och möttes av kompakt deg. Just i det ögonblicket va det nog tur att jag va alldeles ensam hemma.

Så här i efterhand kan jag kanske förstå vad det va som gick fel. Att läsa fel i recept brukar inte leda till några lyckade resultat.

Ja ja, bara att bita ihop och börja om från början tänkte jag, och rev isär en av limporna för att ta en bild på misären. Och vad hade hänt då? Jo, från igår till idag så hade bröden fluffat till sig. HUR?


 


Ett är då säkert. Jag tänker inte ge upp försöken att bli riktigt duktig på att baka bröd.



Av M A - 10 oktober 2012 18:20

Youtube är min nya drog. Kan inte sluta titta. Där finns ju allt! Bland annat finns där instruktionsvidor på hur man gör snygga tårtdekorationer. Efter att ha sett ungefär 10 olika varianter på hur man gör rosor av smörkräm va jag bara tvungen att prova!


Och prova gjorde jag...



Synd bara att det inte går att smälla i sig en tårta om dagen. Den här fick kollegor och familj äta upp.


Nästa gång ska jag helt klart satsa på luftigare tårtbotten och lite "syrligare" fyllning. Det blev väldigt sött. 


Av M A - 6 oktober 2012 20:31

När en av de bloggare jag följer utlyste en kokboksutmaning med temat rosa (rosa bandet, ni vet) bestämde jag mig direkt för att haka på. Det här lät kul!

Utmaningen va att någon gång under oktober månad baka ett recept ur en av mina kokböcker. Det skulle vara ett recept jag aldrig bakat förut, och det skulle vara rosa. (Vill du veta mer, kolla in fikamedelenore)


Riktigt klurigt. Det är inte många av mina recept som är rosa, och jag va inte alls sugen på att göra något "vanligt" och bara tillsätta rosa färg. Jag ville att det skulle smaka rosa också.

Efter en hel del funderande och bläddrande i kokböcker drog jag ut den här ur bokhyllan.


 


Jag kände direkt att det va i denna bok jag skulle hitta ett passande recept. Denna bok tillhörde nämligen min mormor när hon levde. Den är från 1987, alltså nästan lika gammal som jag. Någon gång i tiden är den köpt på rea för 25 kr, prislappen sitter fortfarande kvar. Jag har aldrig använt den, knappt äns bläddrat i den. Men den va min mormors och därför måste den få vara kvar.

Att använda en kokbok som va min mormors känns extra speciellt till just den här utmaningen, då hon gick bort i cancer. Inte bröstcancer, men ändock. Cancer.


Sagt och gjort, jag började bläddra fram och tillbaka igenom hela boken ett par gånger innan jag fastnade för ett recept på skurna kokoskakor. Inte ett dugg rosa, men jag bestämde mig för att det skulle gå ändå, på nåt sätt.

Så idag kom jag på det. Bär. röda bär borde bli rosa om man blandar dem med en ljus deg. inte för att jag någonsin hört talas om att man kan blanda ut bär i småkakor, men what the heck, det kan la inte bli värre än oätligt?


Receptet jag följde ser ut som följer:


2 dl vetemjöl

1/4 tsk hjorthornssalt

125 gr smör

knappt 2 dl kokosflingor

3/4 dl strösocker


glasyr:

2-2 1/2 dl florsocker

1-1 ½ msk citronsaft


Blanda mjöl och hjorthornssalt. Finfördela matfettet i blandningen och tillsätt socker och kokos. Arbeta ihop degen. Rulla ut degen till längder och grädda i 200 gr i 10 min. Skär längderna på snedden och bre över glasyren.


Jag la dock i ca 1 dl tinade hallon i själva degen, och bytte ut citronsaften mot ½ dl frysta hallon i glasyren. Degen fick en jättefin gammelrosa färg och smakade riktigt gott av hallon och kokos. Det vill säga, tills den gräddades. All färg och smak av hallon försvann. Kvar är bara helt vanliga kokoskakor. Tur att glasyren smakar riktigt mycket av hallon.

Jag valde även att göra mina kakor runda ( tänkte BRÖST i två sekunder, sen insåg jag att det nog inte skulle bli snyggt så nöjer mig med vanliga runda kakor) och strö lite extra rosa uppepå i form av strössel.


Och resultatet? Voila!


 


Samtidigt som jag njuter av dessa kakor passar jag även på att skänka lite pengar till bröstcancerfonden. I år gör jag det genom att betala extra för plastkassarna på ICA, och genom mina supersnygga disktrasor med rosa bandet på. Letar febrilt efter årets rosa band, men överallt där de säljs är det förra årets, och et sånt har jag redan.

Skänk lite pengar du också, och njut av att hela världen blir rosa så här års.

Av M A - 5 oktober 2012 17:52

Ett utav mina starkaste minnen från när jag va liten är att jag och mina två äldre syskon bakar chokladbollar. Jag vet inte alls om detta va så vanligt som jag minns det, men det är likväl ett kärt minne.

Så när jag idag fick chansen att baka tillsammans med barnen på jobbet va det inte svårt att bestämma vad vi skulle göra. Chokladbollar såklart!


100 gr margarin

5 dl havregryn

1,5 dl socker

2 msk kaffe

3 msk kakao

och

2 tsk vaniljsocker


blandades ihop av ivriga händer


.  



Sen va det dags för rullandet ( ja, efter att jag jagat de nyfikna åskådarna med mina kletiga händer ett tag)


 


Dessa ojämna, inte altid så runda, bollarna är verkligen charmiga. Och vad glada de blev när de fick chokladbollar. Kan knappast påstå att dagens barn blir särskilt bortskämda av skolvärlden.

Det är sånna här dagar som man får spara i en liten låda och plocka fram när allt är kämpigt.

Av M A - 3 oktober 2012 20:58

I morgon är den då här, kanelbullens alldeles egna dag. Så vad passar bättre än att baka bullar?

Jag är ingens tor bullfantast, äter bara om det bjuds, så bullar har jag inte bakat sen jag va liten och stog i köket på en stol tillsammans med mamma. Hennes "bullmaskin" har jag fått ta över, och jag måste erkänna att det va nostalgi på hög nivå när både syn och lukt tog mig tillbaka till min barndom.


Bullreceptet hittade jag på baksidan av mjölpaketet. Hur smidigt är inte det? Gjorde en plåt klassiska, men sen gick jag loss lite på de andra plåtarna. Inspirationen hittade jag hos Leila, även om jag märkte att minnet svek mig och jag inte gjorde precis som henne.


Så här blev mina fyllningar:


Blåbärsbullar


- 2 dl frysta blåbär

- 2 msk socker


glasyr gjord på "saften" från blåbären och florsocker fick täcka bullarna


Äpple och kanel-bullar


- ett stort äpple, skalat och hackat i småbitar

-en stooor klick smör

-massor med kanel

- en hel del socker


stek allt och låt kallna när äpplet fått den konsistens du trivs bäst med. Använd hälften till fyllning, resten lägger du uppepå bullarna innan de åker in i ugnen.







De med äpple är helt klart godast om ni frågar mig 

Presentation


När jag va liten ville jag bli konditor. Ett tag i alla fall. Det där ändrades rätt ofta. Nu har jag hittat tillbaka till mitt "gamla" intresse och försöker lära mig så mycket jag kan om allt som har med bakning att göra. häng med vet ja!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ learningbydoing med Blogkeen
Följ learningbydoing med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se