learningbydoing

Senaste inläggen

Av M A - 30 september 2012 21:53

Satt och kollade på "Leila bakar" innan idag och blev otroligt sugen på två saker.

1- Baka (duh!)

2- En sorts kaka jag bakade förra julen, med socker och kanel på.


Nr 1 va lätt att lösa, nr 2 inte lika lätt. Vet att jag hade receptet i en tidning, men i vilken? Och har jag den kvar? Efter mycket letande va det bara att inse faktum, tidningen va borta. Puts väck.

Tyvärr va mitt sug efter just dessa kakor inte borta, utan kvar i allra högsta grad. Bara att börja experimentera och försöka minnas hur jag gjorde.


Så jag slängde ihop följande ingredienser i en skål:


  • 200 gr margarin
  • 5 dl mjöl
  • 2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker.

Sen knåda knåda knåda, kavla, tryck ut små hjärtan med hjälp av pepparkaksform.



 


So far so good. Degen både smakade och betedde sig precis som jag kom ihåg det. Den gick bra att kavla ut och fastnade inte. Baraa tt lägga upp alla fina hjärtan på plåt och köra in i ugnen på 175 gr i ungefär 8 minuter. Under tiden blandade jag socker och kanel i en skål. Det ska strös över så fort kakorna kommer ut.

Men någonting hände i ugnen. Kakorna flöt ut och tappade formen. Blev inte alls så fina som i julas. För mycket margarin eller för lite mjöl kanske? För smakar gott gör de.



 

Av M A - 29 september 2012 19:50

Satt och slö-tittade på videos på youtube för ett tag sen och såg en tutorial på hur man gör en tårta med zebramönster. Såg så grymt lätt ut att jag va tvungen att prova själv. Och lätt va det. Bara att täcka tårtan med vit sugerpaste/marsipan och sen skära ut zebraränder ur svart sugerpaste/marsipan och limma fast lite hej vilt. 

När jag skar ut ränderna kavlade jag ut sugerpaste i en ojämn form.


 


Min brorsdotter kallade det här för "monstertårta". tyvärr blev inte sockerkakan sådär hög och fin som jag hade hoppats, har aldrig varit särskilt duktig på just tårtbottnar, så det blev bara ett lager fyllning. gjorde det lätt för mig och använde färdig hallonmousse.

Av M A - 26 september 2012 21:18

Idag låg det en trevlig överraskning i min brevlåda. Eller, överraskning och överraskning, det va ett paket från lyckasmedmat som jag väntat på, men trevlig va den i alla fall. I paketet låg två paket med kavlingsbar marsipan, tre olika gel-färger (röd, lila och brun) samt en kavlingsmatta.

Lyckliga jag satte genast igång. Rosor blev det, lila rosor. Vilket gav mig möjligheten att använda några andra nyinköpta leksaker. Blad-stans och modelleringsverktyg. Jippie!

Och att göra rosor va ju inte alls svårt nu när jag lärt mig det hemliga tricket. Vill ni också veta?

Okej då!

 

Handskar. Latexhandskar. Sådana som läkare och tatuerare har. Funka finemang. Det gick att hantera marsipanen hur länge som helst utan att den blev kladdig och fastnade på fingrarna. Gick även att göra riktigt tunna detaljer.

Mycket nöjd med resultatet.

 

 

Av M A - 25 september 2012 20:23

Hade besök av några kollegor för ett tag sedan och bestämde mig för att prova ett nytt recept som jag hittat i One & Only - Cupcakes och muffins. När allt va färdigblandat och jag tog ett smakprov på smeten blev jag lite nervös, det va inte alls gott och jag hade inte tillräckligt mycket hemma för att göra en ny sats. Bara att skeda upp i formar och hoppas på det bästa, med andra ord, och glad är jag för det för resultatet blev riktigt saftiga och goda muffins redo att garneras.




Receptet:

  • 250 gr mjöl
  • 50 gr malen mandel
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 ägg
  • 100 gr strösocker
  • 3/4 dl vegetabilisk olja
  • 1 ½ dl apelsinjuice
  • 1 1/4 dl mjöl

Blanda mjöl, mandel, bakpulver och bikarbonat.

Vispa ägget lätt, tillsätt socker, olja, apelsinjuice och mjölk. Blanda väl.

Rör snabbt ihop de båda blandningarna.

Grädda i 200 gr, 25-30 min.


Garnera med smörkräm. Jag färgade min gul och tillsatte lite äkta vaniljpulver.

Av M A - 25 september 2012 14:04

En vän till mig frågade för ett tag sedan om jag kunde tänka mig att hjälpa till med bakandet inför hennes mans födelsedag om några veckor. Självklart sa jag, och udnrade vad hon ville ha. Mini-cupcakes med temat "jakt". gärna flera olika sorter. De skulle fungera som "tårta" under deras öppna hus.

Sagt och gjort, jag började planera. Och provbaka. Först ut va kamouflage-cupcakes som jag hittat på youtube. lite pilliga, men oj vad snygga.



 


Själva muffinen är gjord på en "vanlig" vanilj-smet som är färgad i olika skålar. Sen lägger man i en färg i taget i omgångar tills formen är fylld till en tredjedel.


 


Till garnering använde jag smörkräm, även den färgad i olika färger. Sen va det bara att lägga i smörkrämen i varsin ände av spritspåsen och spritsa ut i valfri form.

Av M A - 24 september 2012 23:35

Dessa söta små cupcakes gjorde jag när mina pojkväns familj va på besök i somras. Jag älskar att prova nya recept, men då det inte är särskilt hälsosamt att äta en sats cupcakes i veckan tar jag alla chanser jag kan att baka och ge till andra. frostingen blev helt sagolikt god tyckte jag. här har jag valt att dekorera med riktiga blommor, vilket nästan alla hann uppfatta så det va bara en som åts upp.


 


Basen är vanliga vaniljcupcakes.

Receptet på frostingen är lätt och det hittade jag i One & Only - Cupcakes och muffins.


har man inte den hemma kan man fortsätta läsa här...


Recept:

100 gr vit choklad

140 gr osaltat smör

140 gr florsocker


smält chokladen och låt svalna. Rör samman smör och florsocker till en fluffig smet. Blanda i den smälta chokladen.


Enjoy

 

 

Av M A - 24 september 2012 16:29

Ja, att misslyckas ibland tillhör liksom vardagen. I alla fall för mig. I alla fall när jag är stressad. På mitt jobb turas vi om att ta med fika på fredagarna, och när det va min tur förra hösten hade jag totalt glömt av det. Alldeles för sent kvällen innan dök det upp i huvudet på mig, och jag började frenetiskt leta igenom hjärnarkivet efter något att baka.

Det blev ett recept jag kan utantill, Ajas enkla sockerkaka men för att snitsa till det lite bestämde jag mig för att slänga i en massa frysta bär jag hade i kylen.

Resultatet?

 


En totalkvaddad kaka.


Så vad lärde jag mig då av det här? Jo, att om man lägger i en massa isbitar i en sockerkaksdeg så blir den alldeles för rinnig när isen smälter.


Receptet (utan frysta bär) för den som önskar:


2 ägg

100 gr smält smör

2 dl socker

2 dl mjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver


blanda allt (rör försiktigt. Använd absolut inte elvisp) och lägg i en smord och bröad form. Lägg gärna lite kokos i botten på formen. grädda i 175 gr i 30 min

Av M A - 24 september 2012 14:42

Att baka kan vara ett äventyr. Speciellt om man som jag inte alltid tänker igenom alla steg så noga innan jag sätter igång. Ofta har jag mitt i bakandet fått tänka om då jag upptäckt att jag inte haft tillräckligt mycket av en eller flera ingredienser hemma. Man kan ju tro att jag borde lära mig, men icke.

Ibland blir det total katastrof, ibland blir det riktigt bra. Här har vi resultatet av en av de lyckade gångerna.

Jag skulle baka cupcakes tillsammans med min systerdotter och va så koncentrerad på att 1- Hitta ett recept 2- Klura ut om jag skulle behöva ändra något pga den höga höjden vi befann oss på att jag glömde lägga fokus på det viktiga. Vad har vi för ingredienser hemma?. När hälften av ingredienserna är i burken upptäcker jag det nästintill tomma mjölkpaketet i kylskåpet och får lite lätt panik.

Lösningen?

Vi smälte glass.

Det gick det med. Det blev lite "tyngre" muffins än vanligt, men smaken va det då inget fel på.

Glasscupcakesen dekorerades sen med smörkräm och färska jordgubbar


 

Presentation


När jag va liten ville jag bli konditor. Ett tag i alla fall. Det där ändrades rätt ofta. Nu har jag hittat tillbaka till mitt "gamla" intresse och försöker lära mig så mycket jag kan om allt som har med bakning att göra. häng med vet ja!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards